W tym roku przyłączyłam się do świętowania międzynarodowego Święta Chleba i upiekłam prosty chleb. Prosty, bo moje przygoda z pieczeniem chleba jest bardzo młoda. Znów użyłam przepisu Liski z blogu White Plate na łatwy chleb .
Mimo początkowych trudności - biga nie chciała się ruszyć - chleb wyszedł bardzo dobrze.
A ja tam byłam, chleb jadłam i kawę piłam :-) A chleb był bardzo smaczny :-D
OdpowiedzUsuńA co to jest biga? :) Chlebek wygląda bardzo apetycznie :))
OdpowiedzUsuń@ porcelanko - biga to taki preferment. Ciasto z wody, maki i małej ilości drożdży, które musi pracować przez 12 do 18 godzin. Zachodzą wtedy w nim procesy wstępnej fermentacji i dzięki nim chleb jest wilgotny i równiej wyrośnięty.
OdpowiedzUsuńMożna by się pokusić o stwierdzenie, ze biga to taki zakwas w stanie larwalnym ;)