Wczoraj był grill.
A jak grill to obowiązkowo była pieczona focaccia, a właściwie dwie - jedna do zjedzenia w czasie ogrodowej biesiady, druga „na później”.
Focaccię piekę według świetnego przepisu z bloga Jadłonomia - to focaccia rewolucyjna. Jest prosta, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje.
Zdjęcie z piekarnika wyszło wprost demoniczne, ale już po wyjęciu całkiem normalnie, jak to focaccia. Pyszna focaccia :D
*) - drodzy przyjaciele, jaka pyszna jest ta focaccia!
A co to jest focaccia? Co ma w środku i dlaczego jest taka pyszna? 😋
OdpowiedzUsuńFocaccia to rodzaj chleba, jest płaski, około 4 cm, i lekko tłusty od oliwy, którą go się skrapia przed pieczeniem. Oczywiście ilość oliwy można sobie ustalić samemu, jeden lubi więcej drugi mniej :) Często do focaccii przed pieczeniem dodaje się oliwki lub suszone pomidory, lub rozmaryn, albo posypuje się trochę grubą solą - wszystko zależy od upodobań. Można ją jeść krojoną tradycyjnie, na kromki - są wąskie - albo pokroić na spore kwadraty, każdy przekroić poziomo i w ten sposób zrobić super kanapki pakując do środka różne różności :)
UsuńPiekę ją do grilla, bo super pasuje, a jak zostanie to dobrze się mrozi.
Zwykle focaccię robi się w bardziej wymagający sposób, ale ten przepis wymaga naprawdę minimum zaangażowania, a efekt jest rewelacyjny.
Pozdrawiam :)
Właśnie ja też bym chciała wiedzieć co to jest:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCo to focaccia opisałam powyżej, odpisując Bokasi, więc tylko serdecznie pozdrawiam :)
Usuń