poniedziałek, 4 maja 2009

babka piaskowa

Puszysta, sypka, prawdziwa babka piaskowa. Doskonała z filiżanką herbaty, zgodzi się też z kawą czy szklanką mleka. I bardzo szybka w wykonaniu.


składniki:
1 kostka (250g) margaryny ( u mnie Kasia)
2 całe jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia.


wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni.
Średniej wielkości keksówkę ( mnie 25 x 10 x 12) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Margarynę rozpuścić w garnku, dodać cukier i cukier waniliowy. Zdjąć z ognia. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, a także całe jajka. Wymieszać na gładką masę.
Wlać do formy i wstawić do piekarnika.
Piec około 45 minut, do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia można przykryć folia aluminiową, jeśli rumieniłoby się zbyt mocno.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Jutro koniecznie wypróbuję przepis, na robiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jednak ze słodyczy najbardziej lubie dobry stek. :DD A ostatnio nachodzi mnie na rosuł dobrze doprawiony zieleniną zwłaszcza lubczykiem, koperkiem i pietruszką. :DD

    MemeL

    OdpowiedzUsuń
  3. @ Memel - Dobry rosół nie jest zły, tylko razem z lubczykiem i pietruszką kup pęczek cierpliwości, bo jak ma być dobry to musi gotować się wolniuśko, wolniusieńko.

    OdpowiedzUsuń
  4. I będzie się tak gotowal. :D

    MemeL

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie wygląda ta apetyczna babka z bezową (hortensjową) ;P filiżanką :DD Heh, przywodzi na myśl miłe, słoneczne popołudnie...A u mnie deszcz :o

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz :) Bardzo mnie to cieszy, jak i każde kilka słów pozostawione przez Ciebie w komentarzach.
Życzę miłego dnia, pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)