Przejdź do głównej zawartości

Święto Chleba

world bread day 2009 - yes we bake.(last day of sumbission october 17)

W tym roku przyłączyłam się do świętowania międzynarodowego Święta Chleba i upiekłam prosty chleb. Prosty, bo moje przygoda z pieczeniem chleba jest bardzo młoda. Znów użyłam przepisu Liski z blogu White Plate na łatwy chleb .

Mimo początkowych trudności - biga nie chciała się ruszyć - chleb wyszedł bardzo dobrze.

Komentarze

  1. A ja tam byłam, chleb jadłam i kawę piłam :-) A chleb był bardzo smaczny :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. A co to jest biga? :) Chlebek wygląda bardzo apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. @ porcelanko - biga to taki preferment. Ciasto z wody, maki i małej ilości drożdży, które musi pracować przez 12 do 18 godzin. Zachodzą wtedy w nim procesy wstępnej fermentacji i dzięki nim chleb jest wilgotny i równiej wyrośnięty.
    Można by się pokusić o stwierdzenie, ze biga to taki zakwas w stanie larwalnym ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Miło mi, że do mnie zaglądasz :) Bardzo mnie to cieszy, jak i każde kilka słów pozostawione przez Ciebie w komentarzach.
Życzę miłego dnia, pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)